prijs/kwaliteit
vanaf €50,-
binnen 1 werkdag
Klanten geven ons een 9.4
Harde houtsoorten gebruiken
Over het algemeen bedoelen we met harde houtsoorten, tropische houtsoorten. Ze hebben een hoge duurzaamheid en lange levensduur. Uiteraard hebben we in Europa ook enkele hardhoutsoorten zoals Eik, Kastanje en Robinia.
Azobe
Azobe hout is een een bijzonder zware en harde houtsoort uit West- en Midden-Afrika. Deze houtsoort is daardoor dus duurzaam. Hij wordt vaak gebruikt voor constructies in of rond het water. Kan veel krachten opvangen. Tevens wordt dit hout ook vaak gebruikt voor het maken van steigers voor boten of damwanden in de tuin.
Bangkirai
Bankirai is een harde houtsoort uit Zuidoost-Azië. Het is goed bestand tegen insecten- en schimmelaantasting. Daardoor is het erg populair als constructiemateriaal. Denk hierbij aan constructies voor hekken, vlonders, terrassen en zware tuinmeubelen.
Eiken
Ondanks dat eiken een erg harde houtsoort is, kan je het toch makkelijk bewerken. Daarom wordt het ook veel gebruikt in meubels. Eikenhout krijgt bij opdroging een grijze kleur, waardoor deze juist door veel mensen gekozen wordt.
Kastanje
Kastanjehout, en dan met name de tamme kastanje, is prima harde houtsoort. Deze houtsoort is goed te gebruiken als timmerhout. Het lijkt qua kleur en tekeningen in het hout nog het meeste op eikenhout. Het is ook bijna net zo duurzaam als eiken. Daarom wordt het veel gebruikt in tuinmeubels en bijvoorbeeld houten vaten.
Robinia
Robiniahout is afkomstig van een loofboom genaamd Robinia. Het is zeer duurzaam en kan goed tegen houtrot. Ook is het goed bestand tegen aantasting door insecten. Het is daardoor een van de meest duurzame houtsoorten. Om die reden wordt dit hout veel gebruikt in toepassingen die langdurig sterk hout vereisen. Hierbij valt te denken aan; tandwielen, ladders, tuinmeubels, palen voor afrastering, trappen, steigers, speelgoed en pallets.
Iroko
Iroko is een harde Afrikaanse houtsoort, afkomstig uit het regenwoud. Deze duurzame gele tot donkerbruine houtsoort wordt veel gebruikt in onder andere kozijnen, ramen, deuren gevelbekleding, meubels, trappen of parket.
Merbau
Merbau is een harde houtsoort en komt van nature voor in Zuidoost-Azië. De kleur is zeer variabel van geel tot donkerbruin met donkere tekeningen. Deze houtsoort wordt vooral gebruikt voor deuren, kozijnen, sluizen, bruggen en parket.
Padouk / Padoek
Padoek is een prijzige maar zeer stabiele houtsoort die hoofdzakelijk afkomstig is uit Afrika. Deze houtsoort vervormt bijna niet. De kern ervan is oranjerood. Na blootstelling aan de zon wordt dit hout donker- tot zwartbruin. Ter illustratie: padoek wordt veel gebruikt voor gevelbekleding, vlonders en tuinschermen.
Zachte houtsoorten gebruiken
De meest gebruikte zachtere houtsoorten zijn afkomstig van naaldbomen. Deze groeien over het algemeen sneller dan harde houtsoorten. Hierdoor zijn deze vaak goedkoper, maar wel minder duurzaam. Vandaar dat deze deze houtsoorten vaak worden gebruikt als constructiehout. Hout voor constructie wordt namelijk niet blootgesteld aan zon en regen, tenzij deze wordt verduurzaamd. Dit kan door ze bijvoorbeeld te schilderen of te impregneren.
Vuren
Vurenhout is een veel gebruikte naaldhoutsoort. Het is een zachte houtsoort en daardoor makkelijk te bewerken. Het is ook relatief goedkoop. Het wordt veel gebruikt als constructiehout en verwerkt in plaatmateriaal zoals underlayment. Goed te verven of te lakken.
Grenen
Het hout van de grove den wordt vaak aangeduid als grenen. Het is na vuren de meeste gebruikte houtsoort in Nederland. In België staat deze houtsoort op nummer 1. Grenen wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld houten tuinmeubelen.
Douglas
Douglashout is een zachtere houtsoort, hoofdzakelijk afkomstig uit het Westen van Noord-Amerika. Deze houtsoort kan snel scheuren bij blootstelling aan de zon. Wordt vooral gebruikt als constructiehout of voor staande delen van schuren, schuttingen of overkappingen.
Geïmpregneerd hout of tuinhout
Geïmpregneerd hout is geen houtsoort an sich. Het gaat om zacht hout dat duurzaam gemaakt wordt. Dit doet men door het met schimmel- en insectenwerende stoffen onder vacuüm druk te impregneren. Het wordt vaak gebruikt voor tuinhuisjes, vlonders, tuinmeubels of schuttingdelen. Geïmpregneerd hout is vaak te verkrijgen in vuren of grenen.
Thermisch gemodificeerd hout
Bij thermisch modificeren wordt het hout met stoom verwarmd tot 200 graden celsius. Hierdoor veranderen de cellen in het hout en wordt het hout duurzamer. Bepaalde houtsoorten kunnen zo tot wel 2 duurzaamheidsklassen stijgen. Dit is dus erg interessant om toe te passen op zachtere en goedkopere houtsoorten. Door het thermisch modificeren wordt hout alleen wel minder buigzaam. Hierdoor wordt het vooral toegepast voor afwerking aan zichtzijdes en minder ingezet wordt als constructiehout.
Deze houtsoorten verven?
Bekijk alle informatie over het voorbereiden en het schilderen
van harde- en zachte houtsoorten in ons kenniscentrum.
De eco houtverf van Thorndown
Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke, duurzame en ecologische houtverf? Onze verf op waterbasis is een dekkende verf die de prachtige nerven van het hout accentueert. Daarnaast bevat het weinig tot geen vluchtige organische stoffen en is dus niet schadelijk voor mens, dier en milieu.
Eco hout verf online bestellen